SDL 2014-2020
Proiecte posibile
Harta teritoriului
Harta teritoriului GAL Podu Inalt

Sprijinirea instalării tinerilor fermieri

La 1 septembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pune la dispoziţia tinerilor fermieri până la 30 septembrie 2010 fonduri nerambursabile în valoare de 50 milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fondurile vor fi acordate în baza unui proiect de investiţii prin Măsura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri" tinerilor fermieri care nu au implinit 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare.

Fermierii pot obţine sprijin financiar de 10.000 de euro pentru o exploataţie agricolă, care are o dimensiune minimă de 6 UDE(Unitate de Dimensiune Economica a carei valoare este de 1200 euro). În cazul în care se depăşeşte această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 2.000 euro pentru fiecare UDE în parte, dar nu va depăşi 25.000 de euro. Pentru fermele care au o dimensiune economică ce depaşeşte 40 UDE tânărul fermier nu poate accesa această masură.

Solicitantul poate fi o persoana fizică, o persoana fizică autorizată, un întreprinzator titular al unei intreprinderi individuale sau asociatul unic al unei societăţi cu răspundere limitată.

Pentru ca proiectul să fie eligibil, solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:

  1. Trebuie să fie absolventul unei forme de învăţământ de profil agricol: liceu, de şcoală profesională, şcoală de arte şi meserii, 10 clase în domeniul agricol, sau să fie absolvent de liceu care prezintă un certificat de calificare în domeniul agricol. Solicitantul poate fi absolvent de liceu cu sau fără examen de Bacalaureat;
  2. Fermierul trebuie să fie înregistrat în Registrul Fermelor dar fără să fi depăşit 12 luni de la înregistrare. Fac excepţie fermierii care au avut în exploataţie o fermă cu mai puţin de 6 UDE;

În calculul dimensiunii economice a fermei se ţine cont de animalele şi terenurile cultivate în 2010. Fermele pot fi vegetale, zootehnice sau mixte.

Prin planul de afaceri, fermierul îşi propune să facă din banii nerambursabili investiţii, să crească dimensiunea fermei cu cel puţin 4 UDE şi să urmeze cursuri de pregătire profesională în primii trei ani de la semnarea contractului de finanţare. În primul an, după semnarea contractului de finanţare beneficiarul primeşte 60% din suma nerambursabilă. Dacă în următorii trei ani se achită de obligaţiile asumate în planul de afaceri şi a facut investiţiile propuse, a mărit ferma şi a absolvit cursurile, atunci poate primi şi restul de 40% din bani. În varianta în care nu reuşeşte să se achite de aceste obligaţii, atunci va fi obligat să returneze cei 60% primiţi în avans.  Daca reuşeşte după primul an să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în planul de afaceri, poate primi restul de 40% din suma nerambursabilă obţinută.

Pentru tinerii fermieri care au dimensiunea exploataţiei de 6 UDE sau 7 UDE, au posibilitatea să acceseze după masura 112 şi masura 141 – Ferme de semi-subzistenţă, obţinând astfel încă 7.500 euro.

Depunerea proiectelor pentru Măsura 112 se face la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vaslui (OJPDRP).